خرده بار چیست
گروپاژ یعنی چه؟
اصطلاح گروپاژ (groupage) به نوعی از محموله اطلاق می شود که شامل گروه بندی محموله های کوچک کالاهایی است که مبدا و مقصد یکسان یا نزدیک دارند، به طوری که یک واحد بار قابل مدیریت تر (نیمه تریلر، حمل و نقل دریایی) تشکیل می شود.
به طور معمول، حمل و نقل محموله شامل ارسال کالا به صورت بار کامل کانتینر (FCL) یا به صورت بار کمتر از کانتینر (LCL ) است. لازم نیست وقتی یک محموله LCL برای ارسال به مشتری خود دارید، یک کانتینر کامل را اجاره یا اجاره کنید تا آن را برای آنها ارسال کنید. اینجاست که اصطلاح Groupage به میان می آید.
تفاوت FCL و LCL
کانتینر های FCL
FCL که مخفف واژه Full Container Load است به کانتینر هایی گفته می شود که کالای آن، تنها مربوط به یک پروانه گمرکی هستند. تا حدودی این نوع کانتینر اختصاصی می باشد و حامل بار یک بازرگان است.
کانتینرهای LCL
LCL نیز مخفف واژه Less-than-Container Load می باشد. در این نوع کانتینر ها که کالاهای جای گرفته در کانتینر مربوط به چند پروانه گمرکی است. در این نوع کانتینر کالاهای افراد مختلف را در کنار هم قرار می دهند.
مزایای گروپاژ
گروپاژ در واقع مقرون به صرفه ترین راه حل برای تمام محموله های کوچکی یا خرده بارها است که به طور جداگانه برای تکمیل بار کافی نیستند. مزایای زیادی دارد، مانند:
- صرفه جویی در هزینه
- اجتناب از شکستن بار (اجرای کسری حمل و نقل با وسایل نقلیه مختلف)
- خطر ضرر و زیان را محدود کنید
- کاهش هزینه های بسته بندی
- شامل هزینه های بیمه
ترانشیپ چیست؟
ترانشیپ به معنای حمل و نقل محموله به مقصد میانی و سپس به مقصد اصلی است. ترانشیپ یا ترانشیپمنت عبارت است از انتقال کالا از یک وسیله نقلیه به وسیله نقلیه دیگر. این نوع نقل و انتقال بیشتر در حمل و نقل ترکیبی رایج است که در آن از وسایل نقلیه مختلف از جمله کشتی، هواپیما ، قطار ، کامیون ، تریلر و سایر وسایل برای ارسال کالا به مقصد استفاده می شود. جریان انتقال غالبا با تخلیه و بارگیری مجدد همراه بوده و به دو شکل انتقال مستقیم و انتقال غیر مستقیم می باشد.
انواع مختلف ترانشیپ
ترانشیپ دو نوع مختلف دارد :
- یکی ترانشیپ های مربوط به حمل و نقل داخلی است که ترانشیپ داخلی نامیده می شود.
- دیگری ترانشیپ های مربوط به حمل و نقل خارجی است که ترانشیپ بین المللی نام دارد.
تفاوت ترانزیت و ترانشیپ
در اصطلاح عامیانه ترانزیت، حمل و نقل کالا از طریق قلمرو است که کالا در وسیله اصلی حمل و نقل باقی میماند (به عنوان مثال کشتی ، قطار یا هواپیما)، و ترانشیپ ، حمل کالا از طریق قلمرویی است که کالا در آنجا از یک وسیله حمل و نقل تخلیه و در وسیله حمل و نقل دیگر بارگیری میشود.
رویه ترانشیپ عملا ترکیبی از ۲ یا تعداد بیشتری ترانزیت می باشد که با توجه به هدف مورد نظر تعداد ترانزیت ها متفاوت خواهد بود. مزیتی که در رویه ترانشیپ نسبت به ترانزیت ایجاد شده است اظهار یک ترانزیت و عدم نیاز به اظهار مجدد برای ترانزیت های بعدی مرتبط با ترانزیت اولیه می باشد.
بارهایی که می توان به صورت خرده بار(گروپاژ)حمل شوند :
- بارهای نمایشگاهی بین دو کشور
- اخذ نمونه کالاهای تجاری از شرکت های مختلف
- خریدهایی با حجم کم مناسب است
بارنامه گروهی چیست؟
به طور کلی بارنامه عبارت از سندی است که توسط شرکت حمل کننده و یا عامل حمل پس از دریافت کالا جهت حمل صادر می گردد .
در حمل و نقل بین المللی به صورت گروپاژ بارها به صورت تلفیقی در کنار هم قرار میگیرند و برای تمامی کالا ها یک بارنامه صادر میشود و در اختیار حمل کننده قرار میدهند و حمل کننده کالا موظف است بار را سالم به مقصد برساند.
از مزایای بارنامه گروهی عبارتست از، صرفه جوئی در هزینه بسته بندی کمتر، معمولا انتقال سریعتر، خطر دله دزدی کمتر، کمتر صدمه دیدن کالا، نرخ هزینه حمل نیز در مقایسه حمل جداگانه کالا ، ارزانتر می باشد .
حمل و نقل خرده بار داخلی
خرده بار چیست؟
اگر حجم و تعداد کالاها که مشتری می خواهد جابه جا نماید، به اندازهای نباشد که برای آنیک ماشین دربست را کرایه کرد آن را به باربریها میسپاریم، نام این محمولهها خرده بار است.
خرده بار ازآنجهت حائز اهمیت است که هزینه تمامشده حمل کالا برای مشتری،کمتر میشود؛ ارسال آسان و بدون دغدغه و دسترسی سریع و راحت را میتوان از مزایای خرده بار نام برد. به عنوان مثال شما برای حمل یک کامیون نیمه پر نیاز به گرفتن یک تریلر ندارید.
معایب و محاسن حمل مشترک
از فواید کنارباری در ترخیص کالا این است که، هزینه های حمل و نقل به شدت کاهش می یابد زیرا این هزینه ها بین چند نفر تقسیم می شود اما؛ از معایب کنارباری این است که؛ زمان نقل و انتقال زیاد می شود. به عنوان مثال: کالا هایی که نیاز به دریافت مجوز استاندارد دارند باید در کنار یکدیگر قرار گیرند و یا بالعکس؛ در غیر اینصورت در فرایند ترخیص کالا مشکل ایجاد می شود. این امر فرایند ترخیص کالا را طولانی تر کرده و ممکن است بازار فروش کالا های مد نظر از بین برود.
روش های حمل و نقل خرده بار بین شهری
روش اول : بعد از دریافت خرده بار از مشتری و صدور فاکتور، در صورت نیاز به بسته بندی، نسبت به بسته بندی بار اقدام کرده سپس با توجه به وزن و ابعاد و حجم بار برای ارسال بار با اتوبوس اقدام می شود . بعد از رسیدن به شهر مورد نظر، تخلیه بار انجام شده و متصدی باربری، بار را به فرد مربوطه (گیرنده بار) در ترمینال تحویل می دهد.
روش دوم: بعضی مواقع از روش دیگری به نام روش حمل و نقل درب به درب برای حمل خرده بار بین شهری استفاده می شود. به این ترتیب که شرکت حمل و نقل از درب منزل (مبدا) مشتری که همان فرستنده بار محسوب می شود، بار را تحویل می گیرد؛ در این روش سفیران با توجه به وزن و اندازه خرده بار به محل آدرس مشتری مراجعه کرده و از آنجا برای حمل بار اقدام می شود.
هزینه حمل خرده بار بین شهری با توجه به مسافت طی شده ، نوع ماشین باربری مورد استفاده و تعداد آن متفاوت است
انواع روش های بسته بندی خرده بار
یکی از موثرترین روش ها برای محافظت از کالا و کاهش خطرات احتمالی بسته بندی صحیح کالا است.
بسته بندی کوچک: این بسته بندی ها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه هستند و به علت مضر بودن آن برای محیط زیست قابل استفاده مجدد نیست.
جعبه مقوایی: این گونه از بسته بندی ها هیچ گونه مقاومتی در برابر فشار، وزن زیاد بار، رطوبت و تغییرات آب و هوایی ندارند. این روش از بسته بندی برای محیط زیست مضر است.
پالت های پلاستیکی: پالت های پلاستکی مقاومت بیشتری نسبت به جعبه های مقوایی دارند اما امکان این که بسته بندی ها تحت فشار زیاد خراب شوند وجود دارد. یکی از معایب پالت های پلاستیکی به حرکت درآمدن آن ها است این امر موجب ضربه خوردن و آسیب رسیدن به کالا می شود.
پالت های چوبی: این بسته بندی نسبت به دیگر موارد با دوام تر است و مشکلات محیط زیستی کمتری ایجاد خواهد کرد و کاملا قابل استفاده مجدد و بازیافت است. این نوع پالت ها فضای کمتری را اشغال می کند.